Затвори
Моят профил
Опции
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

  • Моята Количка

Плочките в кухнята – как да изберем подходящата облицовка за кухнята

Плочките в кухнята – как да изберем подходящата облицовка за кухнята

Плочките в кухнята – как да изберем подходящата облицовка за кухнята

Кухнята е сред най-важните помещения в дома – там, където се случва магията на приготвянето на храната за вашето семейство. Всеки иска кухнята му да е красива, но и функционална! Радост за очите, лесна за почистване и поддръжка, достатъчно добре подредена, за да побере всичко необходимо и в същото време достатъчно удобна, за да може приготовленията да се случват леко и без усилия.

Оборудването и мебелировката са отделна и необятна тема, но в днешната статия бихме искали да се спрем на една не по-малко важна сфера – облицовките в кухнята!

Материалите, ползвани за стенни облицовки в съвременната кухня са разнообразни – някои традиционни, други – модерни и по-редки. Каквото и да изберете е важно то да обслужва и подпомага крайната цел – естетика в комбинация с функция.

Кухненският гръб

Кухненският гръб – това е онзи отрязък от стената, който изисква специфично внимание при избор на материали за облицовка. Между кухненските мебели и уредите (вградени модули или отделни) кухненският гръб е важен фокус в модерната кухня. Когато говорим за естетика, това е пресечната точка, върху която се спира погледа. Цветовете, материалите и десените, които използвате за проектиране на кухненският гръб най-точно пренасят впечатлението, което искате да постигнете. Не на последно място, от избора на материали за него зависи и значителна част от функционалността на помещението – нещо особено валидно при почистването и поддръжката!

Ако търсите идеи, или ви предстои обзавеждане, ремонт или цялостно преобразяване на кухнята – тази статия може да ви даде интересни идеи и практически насоки.

Облицовки за кухнята – идеи, разнообразие, предимства и недостатъци

Когато избирате материал за облицовка на кухненския гръб е важно формата да отговаря на функцията. В този ред на мисли е важно облицовките да са здрави, надеждни, издръжливи на температурни промени, лесни за поддръжка и почистване, да се износват трудно, да понасят всекидневна употреба – т.е. да са устойчиви на амортизация, и не на последно място – да са красиви!

Цената също е от значение, и в изброените варианти има и по-скъпи, и по-достъпни варианти. На пазара ще срещнете стандартни и иновативни, нетипични предложения. Какво ще изберете зависи само и единствено от вас и вашите желания, бюджет и предпочитания.

Технически камък за вашата кухня

Сравнително рядко използван, но със своите неоспорими предимства, техническият камък е изключително здрав и устойчив на надраскване и амортизация. Сред недостатъците му е високата цена и високото тегло на панелите. Това е и причината този вид облицовка да не е по силите на всеки ентусиаст на тема „направи си сам“. В случая е най-добре да ползвате услугите на професионалисти.

Стъклото като облицовка за кухни

Отличен вариант за модерна кухня с изчистен и футуристичен вид. Висока издръжливост и лесно почистване са сред предимствата на този вариант. Лошото е, че всяка капчица или прах си личи при облицовката от стъкло, което може да донесе доста главоболия на перфекционистите.

Финиш с полимерна мазилка
Богатство от цветове и много възможности да направите кухнята уникална и подчинена на собствения ви стил. Лесна поддръжка и достъпни цени са сред основните предимства на мазилките в кухнята. Сред недостатъците може да се отбележи, че мазилките (за разлика от камъка, теракота, стъклото и т.н.) все пак могат да се наранят, което в дългосрочен план ги прави по-нетрайни.

Кухня с облицовка от мрамор

Масивно, луксозно, красиво, но и скъпо удоволствие. Мраморът придава стилна визия, която определено е важен елемент в някои дизайнерски решения. Уникални шарки, висока издръжливост (след обработка и полиране, както при всеки естествен камък). Мраморът е скъп материал и определено не е решение за всяка кухня, но ако го харесвате и използвате – ще се изненадате от неговата издръжливост.

Кухня с гръб от ламинат

Семпло, лесно за модифициране решение в ниския ценови клас. Ламинираните плоскости позволяват огромно разнообразие от шарки и десени, подходящи за широк набор от дизайнерски интериорни решения. Може да имитира всякакъв десен, включително на естествени материали като камък, дърво и т.н. Водоустойчив, лесно почистващ се материал.

Сред ограниченията, които налага ламинатът, са неговата чувствителност към температурите. Не е добре да се поставя непосредствено до печката, което налага известно нагаждане спрямо дизайна в кухнята. Ако не е поставен добре, може да акумулира влага.

Плочки за кухнята (теракот, керамика и други)

Може би най-класическият избор! Плочките намират приложение в много домове, офиси, заведения и къде ли още не! Може да се използва теракот, керамика, гранитогрес и плеяда от различни технически материали, които пълноценно постигат различни ефекти в интериора. Кухненският гръб с плочки се почиства лесно и е устойчив на дългогодишна употреба. В зависимост от използвания материал варира и цената, но като цяло това е решение, което може да се вмести във всеки бюджет – по-голям или по-ограничен.

Вижте предложенията на Кератон за облицовки за кухнята и изберете най-доброто за вашия проект.

Трябва да бъдете регистриран потребител, за да публикувате коментари. Натисни тук за да влезете