Затвори
Моят профил
Опции
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

  • Моята Количка

Кои плочки са най-лесни за поддръжка

Кои плочки са най-лесни за поддръжка

Кои плочки за баня са най-лесни за поддръжка

Изборът на цветова схема, десени и текстури при подготовка за смяна на плочките в банята може да бъде истинско предизвикателство. Често се случва да изборът да е толкова голям, че да се объркаме тотално, или обратното – да търсим под дърво и камък нещо специфично, което обаче се оказва нечувано и невиждано. Не се отчайвайте!

Пътят между проектът за мечтаната баня и превръщането и в реалност може да е много кратък и ясен, стига да сте подготвени предварително с няколко основни правила по темата.

Как да подберем цветовете в банята

Както при всички останали помещения, и при баните важи правилото – ако площта е малка, заложете на светли цветове. Те „отварят“ пространството и създават илюзия за повече простор.
Класически избор са цветовете в бялата и светлосинята гама. Успешно може да съчетаете светли или бели плочки с такива с флорални мотиви. Морската тематика също е популярна, така че смело можете да пресъздадете своя малък оазис върху стените на банята.

Смели решения и поразителни ефекти

По-нестандартните цветови комбинации също не са за пренебрегване! Плочки в ярко жълто, топло оранжево или светло зелено могат да придадат свежо настроение през цялата година.

Модерни и винаги стилни са комбинациите бяло- черно или бяло- червено. Елегантни и стилни, тези варианти могат да се превърнат в основа, върху която да развихрите най-смелите си идеи за интериора.

Кой цвят е най-лесен за поддръжка в банята?

Не винаги е възможно и реалистично да почистваме банята след всяко ползване. Затова освен красива, тя трябва да е и практична. За щастие има решение – ако използвате някои дребни хитрости от опита, които ще ви помогнат да имате брилятно изглеждаща баня без твърде много усилия. Изберете подходящите плочки и фаянс, върху които следите от пръсти, капки и дори леки замърсявания могат да не личат.

Черно и бяло

Някои черни плочки са изключително трудни за поддръжка, защото всяко несъвършенство е лесно видимо върху тях. Да, те изглеждат невероятно стилно и елегантно, но ако искате да си спестите някое и друго чистене – изберете нещо друго.

Матирани плочки в цвят бежово, карамел или синьо задържат по-малко следи от пръсти и капки. Замърсяванията при тях не са толкова видими.

Плочките с декоративни елементи също са сравнително лесни за поддръжка и не задържат толкова много видима мръсотия. Същото се отнася и за плочките с лек релеф, в няколко цвята или такива, които наподобяват мозайка.

Не забравяйте и фугите!

Фугите също могат да ви създадат известни главоболия при поддръжката. Чисто белите фуги е почти неизбежно да не потъмнеят с времето - от водата и различни замърсявания. Затова е важно да изберете подходящ цвят за фугиращата смес.

Освен от гледна точка на визия и хигиена, с фугите можете да направите невероятен цветен акцент, така че банята ви да се превърне в истинско произведение на изкуството. Нестандартни решения като червени фуги с бели плочки могат да постигнат впечатляващи резултати.

Отново – използвайте въображението си и се доверете на свобствения си вкус, за да се радвате дълго на постигнатите резултати!

Практичен подход

Да се върнем към практичната страна на нещата! Най-малко личат замърсяванията върху сиви и сребристи фуги. Снежно белите фуги изглеждат невероятно, но рядко остават такива с времето. Ако държите на тях – планирайте добра и честа поддръжка, включително използване на специализирани препарати!

Как да поддръжаме фугите в банята?

Фугите се почистват най-лесно със стара четка за зъби. Използвайте препарати за фаянс или дори белина. Осигурете дорба вентилация, за да се предпазите от мухъл. За да намалите замърсяването по фугите може да ползвате „запечатващ“ продукт. Тези препарати представляват силиконов инпрегнант, който отблъсква замърсяванията и им пречи да се наслояват върху фугиращия материал.

Трябва да бъдете регистриран потребител, за да публикувате коментари. Натисни тук за да влезете